Παιδικό


 Οι ενήλικοι μπορεί να εξασκούν το Aikido για την εσωτερική γαλήνη, την ηρεμία ή την αυτοάμυνα. Αυτές όμως τις έννοιες δεν τις σκέφτονται τα παιδιά. Συνεπώς είναι το Aikido καλή ιδέα για τα παιδιά; Τι θα μπορούσε να τους δώσει στις ζωές τους;

  1. Το Aikido δεν είναι μια επιθετική πολεμική τεχνική. Τι σημαίνει αυτό; Βασικά δεν μπορείς να ξεκινήσεις μια μάχη με το Aikido – μπορείς μόνο να την τελειώσεις. Το Aikido δεν ενθαρρύνει τα παιδιά να έχουν το σύνδρομο του “Power Ranger”, με το οποίο ξεκινάνε να κάνουν επίθεση σε φίλους, αδέρφια, και κατοικίδια. Οι τεχνικές του Aikido ξεκινάνε μόλις κάποιος άλλος ξεκινήσει μια επίθεση.
  2. Το Aikido μαθαίνει τα παιδιά να είναι ήρεμοι. Φυσικά, τα παιδιά δεν θα έπρεπε να είναι ήρεμα όλες τις ώρες. Το Aikido όμως τους δίνει την επιλογή. Αν πρέπει να είναι ήρεμα στο σχολείο, ή να συγκεντρώνονται στα μαθήματά τους, το Aikido τους δείχνει πώς πρέπει να το κάνουν. 
  3. Το Aikido τους μαθαίνει πρακτικά αυτοάμυνα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα παιδί κατάφερε να ακινητοποιήσει και κατά συνέπεια να  αποφύγει τον τσακωμό, παρόλο το μικρό σωματότυπό του.
  4. Το Aikido μαθαίνει στα παιδιά τις αρχές του αυτοελέγχου, της αυτοπειθαρχίας, της ανιδιοτελούς συνεισφοράς και του σεβασμού στον συνάνθρωπο.
  5. Το Aikido δίνει στα παιδιά μια θετική άποψη για τον κόσμο. Τα μαθαίνει ότι για να κάνουν κάτι αξιέπαινο, πρέπει να δουλέψουν σε αρμονία με το περιβάλλον τους. Τα μαθαίνει ότι αν δημιουργήσουν κάποια διαμάχη, τότε θα χάσουν.
  6. Το Aikido βοηθάει τα παιδιά στο σχολείο. Με το να εξασκούν το Aikido, τα παιδιά γίνονται πιο ήρεμα και “καθαρίζουν” το μυαλό τους. Σαν αποτέλεσμα, απορροφούν την γνώση που τους δίνεται ευκολότερα. Το Aikido στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου ανθρώπου, και το πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της ολοκλήρωσης είναι το σχολείο.
  7. Το Aikido αυξάνει την αυτοπεποίθηση ακόμα και στα πιο ευαίσθητα, αδύναμα και εσωστρεφή παιδιά βοηθώντας τα να μην είναι εύκολοι στόχοι σχολικού αποκλεισμού ή εκφοβισμού (bulling) .
  8. Όλοι μπορούν να γίνουν καλοί στο Aikido. Το Aikido δεν απαιτεί κάποιο αθλητικό ταλέντο. Στην πραγματικότητα, οι αθλητικές “δυνάμεις”  μπορεί καμιά φορά να γίνουν εμπόδιο.
  9. Το Aikido είναι εφικτό και σε μικρόσωμους ανθρώπους. Το Aikido δεν βασίζεται στο μέγεθος, στην ταχύτητα, στο βάρος ή την έκταση, οπότε μπορεί να εφαρμοστεί από παιδιά σε ενήλικες.

Στην σχολή (dojo) λοιπόν αυτή προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά το σωστό τρόπο και όχι την λάθος χρήση του Aikido.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας