Ενηλίκων


Στις μέρες μας, όλοι οι άνθρωποι ζουν και κινούνται σε έντονους και αγχωτικούς ρυθμούς προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Συνεπώς τι θα μπορούσε το Aikido να αλλάξει στον τρόπο ζωής τους;

  1. Το Aikido είναι κατάλληλο για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλλου ή σωματότυπου. Τι σημαίνει αυτό; Δεν απαιτείται πρότερη ενασχόληση με γυμναστική ή πολεμικές τέχνες ούτε κάποιο αθλητικό ταλέντο. Στην πραγματικότητα, οι αθλητικές «δυνάμεις» μπορεί καμιά φορά να γίνουν εμπόδιο.
  2. Το Aikido είναι εφικτό και σε μικρόσωμους ανθρώπους. Δεν βασίζεται στο μέγεθος, στην μυϊκή μάζα, στο βάρος ή την έκταση, οπότε μπορεί να εφαρμοστεί από όλους σε όλους.
  3. Με την πάροδο του χρόνου, προοδευτικά οι προπονήσεις γίνονται πιο έντονες, και ο ασκούμενος αναπτύσσει αρμονικά το μυοσχελετικό του σύστημα.
  4. Με το Aikido αυξάνεται η ευλυγισία, η φυσική κατάσταση και η εν γένει σωματική υγεία.
  5. Το Aikido δεν είναι μια επιθετική πολεμική τεχνική. Τι σημαίνει αυτό; Βασικά δεν μπορείς να ξεκινήσεις μια μάχη με το Aikido – μπορείς μόνο να την τελειώσεις. Οι τεχνικές του Aikido ξεκινάνε μόλις κάποιος άλλος ξεκινήσει μια επίθεση.
  6. Το Aikido μαθαίνει τους ασκούμενους να είναι ήρεμοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Αυξάνουν το βαθμό συγκέντρωσής τους, τα ανακλαστικά τους και την αποφασιστικότητά τους. Μαθαίνουν να συγκεντρώνονται στον κύριο στόχο τους έχοντας παράλληλα επίγνωση όλων όσων συμβαίνουν γύρω τους.
  7. Το Aikido μαθαίνει πρακτικά αυτοάμυνα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας άνθρωπος κατάφερε να ακινητοποιήσει και κατά συνέπεια να αποφύγει τον τσακωμό, παρόλο το μικρό σωματότυπό του.
  8. Το Aikido μαθαίνει στους ασκούμενους τις αρχές του αυτοελέγχου, της αυτοπειθαρχίας, της ανιδιοτελούς συνεισφοράς και του σεβασμού στον συνάνθρωπο.
  9. Το Aikido δίνει στους ασκούμενους μια θετική άποψη για τον κόσμο. Τους μαθαίνει ότι για να κάνουν κάτι αξιέπαινο, πρέπει να δουλέψουν σε αρμονία με το περιβάλλον τους. Τα μαθαίνει ότι αν δημιουργήσουν κάποια διαμάχη, τότε θα χάσουν.
  10. Το Aikido βοηθάει τους ασκούμενους στη καθημερινή τους ζωή. Με το να εξασκούν το Aikido, οι άνθρωποι γίνονται πιο ήρεμοι και «καθαρίζουν» το μυαλό τους. Σαν αποτέλεσμα, αξιολογούν πιο εύκολα και άμεσα τις καθημερινές καταστάσεις και δίνουν υπεύθυνες και σωστές λύσεις μειώνοντας το αγχος την υπερένταση. Το Aikido στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου ανθρώπου.

Στην σχολή (dojo) λοιπόν αυτή προσπαθούμε να μάθουμε σε όλους το σωστό τρόπο και όχι την λάθος χρήση του Aikido.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας