Τέχνες


  • AIKIDO
  • KARATE

Τι είναι το Aikido

AIKIDO

 

Το Aikido είναι μια σύγχρονη, μη βίαιη ιαπωνική πολεμική τέχνη που αναπτύχθηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα από τον δάσκαλο Morihei Ueshiba (1883-1969). Η αποτελεσματικότητα του Aikido ως πολεμική τέχνη, βασίζεται στην πνευματική τελειοποίηση  και στην ουσία προχωρά ένα επίπεδο πέρα από την σωματική κινησιολογία και την σύγκρουση με  τους νόμους της φυσικής δύναμης.  

Βασισμένος στην εμπειρία και της σκληρής του εκπαίδευσης σε πολλές παραδοσιακές ιαπωνικές πολεμικές τέχνες (jujutsu), ο ιδρυτής πέρασε τα χρόνια από τα μέσα της ζωής του και μετά, εξελίσσοντας την τέχνη του ως ένα μέσο διύλισης και ενθάρρυνσης του ανθρώπινου πνεύματος και κατάφερε να δημιουργήσει αυτό που στη συνέχεια ονομάστηκε “Aikido”, “Ο δρόμος της Αρμονίας με τις δυνάμεις και τις αρχές της φύσης.”

Η λέξη “ Aikido ” αποτελείται από τρία γράμματα Kanji:

 – ai – ένωση, αρμονία, συνάντηση, αμοιβαιότητα

 – ki –πνεύμα, ενέργεια, ηθικό, δύναμη της ζωής, αναπνοή

 – do- δρόμος, ατραπός

Το Aikido είναι μια πολεμική τέχνη η οποία ενστερνίζεται, βασίζεται και αναπτύσσει τις αρχές του “Budo”, ένα μονοπάτι στο οποίο η εκπαίδευση της πολεμικής αυτής τέχνης χρησιμοποιείται σαν “δρόμος” για πνευματική ανάπτυξη.

BUDO

 

Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητά του, το Aikido παραμένει πιστό στους στόχους τους οποίους πρεσβεύει το “Budo”. Οι μέθοδοι του βασίζονται στην βαθιά πίστη την οποία μας μετέδωσε ο Ιδρυτής στην “αυστηρή εκπαίδευση για λόγους βελτίωσης του ανθρώπινου πνεύματος μέσα από την ακούραστη στίλβωση και την τελειότητα του μυαλού και του σώματος.”

Σύμφωνα με τα ιδανικά του Ιδρυτή, η τέχνη πρέπει να διατηρείται μακριά από την έννοια του σπορ, κατά την οποία το ένα άτομο ανταγωνίζεται με το άλλο (αγώνες). Το Aikido είναι μια πορεία προσωπικής ανάπτυξης για τους ανθρώπους που ειλικρινά επιθυμούν να τελειοποιήσουν τη δική τους ανθρώπινη φύση. Ως εκ τούτου, το Aikido δίνει μεγάλη σημασία στην ασιατική αντίληψη της καθολικής – συμπαντικής αρχής, “Ki” η “δύναμη της ζωής” ή “αναπνοή” και ως εκ τούτου επιδιώκει να επιτύχει την ολική ενοποίηση του καθολικού αυτού “ki” με το “ki” του μεμονωμένου ανθρώπου “εαυτού”.

Το Aikido είναι ο “δρόμος” για την εναρμόνιση του ατόμου με την καθολική αρχή, και για τη δημιουργία ομόνοιας και συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς. Από τις αρχαίες παραδόσεις των ιαπωνικών πολεμικών τεχνών το Aikido ευδοκιμεί σήμερα ως πηγή της αρμονίας για την αντιμετώπιση των δυσαρμονικών δυνάμεων που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο.

Ο ιδρυτής του Aikido, Morihei Ueshiba

  http://en.wikipedia.org/wiki/Morihei_Ueshiba

 

Adam Adamski


O Adam Adamski sensei (アダム先生) γεννήθηκε στην Πολωνία το 1971. Ασχολήθηκε με πολεμικές τέχνες από την ηλικία των 7 ετών. Στα 16 του χρόνια ξεκίνησε την πρώτη επαφή με το Aikido. Ήρθε στην Ελλάδα το 1990 και μαθήτευσε στο Fukushinkan dojo με τον Γιώργο Κολιόπουλο sensei. To 1994-96 μαθήτευσε στο Fujiyama dojo στην Ιταλία, με τον Luidzi Verona sensei, πρόεδρο του Aikikai Italia.

Από το 2002 διδάσκει στο Kobukan dojo, με την εποπτεία του Kazuo Igarashi shihan. Tο 2007 ασχολείται με το kendo και συμμετέχει σε πανελλήνιους αγώνες.

Το 2007 επίσης ξεκινάει τη μαθητεία στο Katori Shinto Ryu με τον Petteri Silenius sensei και γίνεται μέλος του Katori Shinto Ryu με αρχηγό τον Sugawara Tetsutaka sensei (kioshi). Επισκέπτεται την Ιαπωνία όπου διδάσκεται Aikido και Katori Shinto Ryu και συμμετέχει σε διεθνή σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διδάσκει Aikido στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τη Τρίπολη και στο εξωτερικό.

Το 2011 πήρε τον βαθμό 5 dan στο Aikido από το Aikikai με σύσταση του Kazuo Igarashi shihan.

Το 2017 πήρε τον βαθμό 6 dan στο Aikido από το Aikikai με σύσταση του Kazuo Igarashi shihan.

 

Σκόνδρας Γεώργιος


Ο Sensei Γεώργιος Σκόνδρας γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας το 1969. Το 1986 δίνει «πανελλαδικές» εξετάσεις και γίνεται φοιτητής στο τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου στην Αθήνα. Η πρώτη του επαφή με τις πολεμικές τέχνες είναι το ίδιο έτος στο ShorinJi Ryu με δάσκαλο τον Γεώργιο Ελευσινιώτη sensei.

Το 1987 ανοίγει το πρώτο dojo για Aikido στην Ελλάδα με την επωνυμία Fukushinkan και εκπαιδευτή τον Γιώργο Κολιόπουλο sensei. Ο Γεώργιος Σκόνδρας γίνεται ένας από τους πρώτους μαθητές που εγγράφονται και sempai.

Παρακολουθεί σεμινάρια με τους Minoru Kanetsuka Shihan 8th Dan αρχηγού της British Aikido Federation, Fumio Toyoda Shihan 6th Dan αρχηγού του Aikido Association of America, Kazuo Igarashi shihan 7th Dan, William Smith 6th Dan Shihan of the United Kingdom και άλλους.

Το καλοκαίρι του 1992 πηγαίνει στο Chicago και παρακολουθεί το summer camp του Aikido Association International ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους δίνει εξετάσεις και γίνεται κάτοχος του 1ου Dan με σύσταση του Fumio Toyoda Shihan. Την ίδια περίοδο παίρνει το πτυχίο του ως Πολιτικός Μηχανικός.

Το 1993 και μέχρι τις Αρχές του 1995 αναγκάζεται να διακόψει την εξάσκησή του καθώς κατατάσσεται στην Αεροπορία όπου υπηρετεί τη θητεία του ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός. Στη συνέχεια εγκαθίσταται στην Τρίπολη και εξασκεί το επάγγελμα το οποίο σπούδασε ως ελεύθερος επαγγελματίας και εκτιμητής ακινήτων για διάφορα πιστωτικά ιδρύματα.

Το 2000 έως το 2004 καθώς και το 2011 έως το 2015 εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών του Νομού Αρκαδίας και τον υπηρετεί από τη θέση του γραμματέα και του αντιπροέδρου. Από το 2014 έως το 2016 διετέλεσε ειδικός γραμματέας του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου δημοτικού σχολείου στο οποίο φοιτούσαν τα παιδιά του.

Το 2013 ξαναρχίζει εντατικές προπονήσεις στο Aikido υπό την επίβλεψη του Adam Adamski sensei. Το 2014 δημιουργεί το Shoshinkan dojo στην Τρίπολη και διδάσκει σε αυτό. Ταυτόχρονα αρχίζει την ενασχόληση του με το Shotokan Karate Do.

Το 2015 γίνεται κάτοχος του 2ου Dan με σύσταση του Kazuo Igarashi shihan.

Το 2016 αναβαθμίζει το Shoshinkan dojo σε αυτόνομο αθλητικό σωματείο

Το 2017 ξεκινά προπονήσεις σε δικό του ανεξάρτητο χώρο ενώ παράλληλα αρχίζει και την ενασχόλησή του με το Katori Shinto Ryu με την καθοδήγηση του Adam Adamski sensei (kioshi).

Τον ίδιο χρόνο γίνεται μέλος του Katori Shinto Ryu με αρχηγό τον Sugawara Tetsutaka sensei (Menkyo kioshi).

Το 2018 γίνεται κάτοχος του 3ου Dan με σύσταση του Adam Adamski sensei

Η Ιστορία του Karate-DoΤο Shotokan είναι ένα στυλ καράτε, που αναπτύχθηκε από διάφορες πολεμικές τέχνες από τον Gichin Funakoshi (1868–1957) και τον γιο του Gigo (Yoshitaka) Funakoshi (1906–1945).
Αναλύοντας την λέξη KARATE-DO Kara στα Ιαπωνικά σημαίνει άδειο και te σημαίνει χέρι ενώ το Do μεταφράζεται σαν ο δρόμος ή το μονοπάτι ή ατραπός.
Επομένως  Karate-do σημαίνει ο Δρόμος του  άδειου  Χεριού. Είναι μια πολεμική τέχνη στην οποία ο απώτερος σκοπός δεν είναι να αποζητά κανείς την νίκη αλλά να εργάζεται προς την τελειοποίηση του χαρακτήρα, του αυτοελέγχου και της αυτοπειθαρχίας μέσω της συσσωρευόμενης εμπειρίας από την προπόνηση. Είναι επίσης μια μορφή αυτοάμυνας που χρησιμοποιεί όλα τα μέρη του σώματος, και τα οποία, με σκληρή και συστηματική προπόνηση, γίνονται αποτελεσματικά και ισχυρά όπλα.
Το καράτε περιλαμβάνει κινήσεις ολόκληρου του σώματος που αναπτύσσουν ισορροπία, ευελιξία, συντονισμό, ταχύτητα και δύναμη. Αυτό επιτυγχάνεται από την συνεχή εξάσκηση των βασικών τεχνικών (Kihon) ο οποίες, εξαιτίας της ποικιλίας και της πολυπλοκότητας που έχουν, μπορούν να θεωρηθούν σαν μια πλήρη τέχνη από μόνες τους

SHOTOKAN KARATE

Οι ανατολικές πολεμικές τέχνες μπορούν να εντοπιστούν στο παρελθόν για πάνω από 2.000 χρόνια. Το Ιαπωνικό νησί της Okinawa ήρθε σε επαφή με πολλά συστήματα πολεμικών τεχνών, ειδικά κινέζικα. Μερικά από τα χαρακτηριστικά τους, προστέθηκαν στην τοπική πολεμική τέχνη της Okinawa .
Τον 17ο αιώνα ο Ιαπωνικός στρατός εισέβαλε στην Okinawa και απαγόρευσε την οπλοφορία έτσι οι πολεμιστές εκπαιδεύονταν μυστικά σε μια μορφή άοπλης αυτοάμυνας, χρησιμοποιώντας και βελτιώνοντας τις αρχαίες τεχνικές.
Το σύγχρονο καράτε είναι το αποτέλεσμα ανταλλαγής των τεχνικών των πολεμικών τεχνών μεταξύ Κίνας, Okinawa και της Ιαπωνίας μέσα στους αιώνες. Ξεκίνησε να διδάσκεται ανοιχτά στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο ιδρυτής του σύγχρονου καράτε, Gichin Funakoshi από την Okinawa , παρουσίασε τις ικανότητες του στο ιαπωνικό κοινό το 1922 στο Τόκυο και ίδρυσε το πρώτο Dojo στην Ιαπωνία το 1936.
Η Ιαπωνική Ένωση Καράτε (Japan Karate Association -JKA) ιδρύθηκε το 1955 από τον Gichin Funakoshi ως υπεύθυνο εκπαίδευσης.
Οι Ιάπωνες έφεραν το καράτε στην Ευρώπη, για πρώτη φορά στα τέλη του 1950. Ο Soke Hirokazu Kanazawa 10ο Dan Supreme Instructor Shotokan Karate-Do International Federation , αναγνωρίζεται ως ο σπουδαιότερος εν ζωή, δάσκαλος Shotokan Karate. To Shotokan Karate είναι το αυθεντικό και πιο δημοφιλέστερο στυλ καράτε και διαφέρει από τα άλλα στυλ επειδή συνδυάζει γρήγορες και δυναμικές τεχνικές με ελεγχόμενα (χωρίς επαφή) και ισχυρά χτυπήματα.